Wij verwerken jouw oude frituurvet tot tweede generatie biodiesel

 

vetton

Is de blauwe vetton met oud frituurvet vol? Quatra komt snel langs en zorgt voor een duurzame verwerking. Al meer dan 60 jaar is quatra gespecialiseerd in het ophalen van oud frituurvet bij onder meer horecagelegenheden, industrieën en clubs en verenigingen. Inmiddels haalt quatra al bij meer dan 70.000 adressen oud frituurvet op in heel Nederland, België, Luxemburg en delen van Frankrijk, Duitsland en Groot-Britannië. Door middel van onze landelijke dekking en lokale service kunnen wij altijd snel langskomen.

 

Het oude frituurvet wordt verwerkt tot tweede generatie biodiesel. Doordat wij het oude frituurvet van onze klanten upcyclen tot biobrandstof, wordt het gebruik van fossiele brandstoffen beperkt. Samen met onze klanten bieden wij een unieke oplossing voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.

Waarom Quatra?

Meer dan 70.000 klanten

 Service binnen 48 uur

 Wij betalen voor gebruikt frituurvet

 NVWA erkend

 Gratis en schone emballage

Servicegerichte medewerkers

HET PROCES

Quatra werkt voor de meest uiteenlopende ondernemingen. Klanten variëren van grote voedingsmiddelenindustrieën tot kleine horecagelegenheden. Er wordt bij ruim 70.000 adressen oude frituurvet ingezameld. Quatra zamelt oude frituurvetten en -oliën in conform de geldende wetgeving.

 

Quatra zorgt ervoor dat jouw oude frituurvet volgens een duurzaam en milieuvriendelijk proces wordt opgehaald en gerecycled tot tweede generatie energie. Bij het ophalen van organisch restmateriaal minimaliseert quatra het aantal transportbewegingen.

 

Door natuurlijke grondstoffen te recyclen wordt het gebruik van fossiele brandstoffen beperkt. Het gebruik van groene energie biedt een unieke en effectieve oplossing voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.

Ingezameld oud frituurvet en -olie komt binnen in de hightech verwerkingshal. De tonnen met oud frituurvet worden vervolgens per lopende band afgevoerd. Nadat de tonnen met oud frituurvet zijn gesorteerd worden ze in de smeltput geleegd. De oude frituurvetten en -oliën worden verwarmd waardoor er een homogene massa ontstaat.

 

Nadat de tonnen met oud frituurvet zijn geleegd worden ze industrieel gereinigd. Op het dak van de verwerkingshal vangt quatra hemelwater op. Het hemelwater wordt gebruikt voor de hygiënische reiniging. Nadat de frituurvet tonnen zijn gereinigd worden ze direct gedroogd. Zo kunnen de chauffeurs van quatra met hun wagens zonder onnodig oponthoud vrijwel meteen op weg met schone emballage.

Via een bewerkingsproces van filtratie en bezinking wordt oud frituurvet omgezet in tweede generatie biodiesel volgens de Europese EN14214 standaard van de allerhoogste kwaliteit.

 

De geproduceerde biodiesel wordt tenslotte in een tank opgeslagen waarna het per schip kan worden afgevoerd. Jaarlijks wordt er 125 miljoen liter biodiesel geproduceerd van het ingezamelde oude frituurvet van quatra.

 

Biodiesel legt geen belasting op het milieu en heeft een gunstige werking op de prestaties van de motor. Biodiesel reduceert de uitstoot van broeikasgassen tot meer dan 91,7% in vergelijking tot fossiele brandstof.

 

De geproduceerde biodiesel wordt bijgemengd aan de diesel die u dagelijks tankt. Door natuurlijke grondstoffen te recyclen wordt het gebruik van fossiele brandstoffen beperkt. Het gebruik van groene energie biedt een unieke en effectieve oplossing voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.

Gebruikt frituurvet verdwijnt helaas nog vaak in het riool. Dit is slecht voor het milieu, zorgt voor verstoppingen en dit kost de gemeenschap jaarlijks veel geld.

 

Omdat nog niet iedereen op de hoogte is van het feit dat oud frituurvet van thuis niet in het riool of grijze container hoort, is quatra de campagne Frituurvet recycle het gestart.

 

Je kunt het gebruikte frituurvet nu gemakkelijk kwijt bij één van de 2500 inzamelpunten. Op deze manier lever je een bijdrage aan een beter milieu en krijgt het gebruikte frituurvet een tweede leven. Daarom Frituurvet recycle het.

“Ik heb quatra leren kennen als een zeer professioneel bedrijf met betrouwbare medewerkers. Daarnaast is het zeer belangrijk voor Loetje dat onze afvalstroom op een verantwoordelijke en op de meest milieubewuste manier wordt verwerkt. Alles bij elkaar zijn Quatra en Loetje Groep partners die elkaar versterken en aanvullen.”

 

Stefan, Loetje Groep

MEER INFORMATIE

Frituurvet ophalen

Quatra is al meer dan 60 jaar specialist in het ophalen en verwerken van oude frituurvetten en oliën. Niet alleen halen we gebruikte bakvetten op bij restaurants, snackbars en andere horecagelegenheden, ook bij industriële gebruikers en verwerkers, sportclubs, verenigingen en particulieren kan gebruikt frituurvet worden ingezameld. Via quatra wordt het op duurzame wijze verwerkt tot waardevolle grondstoffen zoals biodiesel. Dat zorgt voor ruim 90% lagere Co2 uitstoot dan gewone fossiele brandstof. Op die manier komen er minder schadelijke stoffen in het milieu terecht. Voor het inleveren van het oude vet ontvangen bedrijven, clubs of verenigingen een vergoeding van quatra.

Op dit moment wordt op ruim 35.000 adressen door heel Nederland, België en Duitsland gebruik gemaakt van deze dienst. De vetten worden op regelmatige basis én op afroep opgehaald via speciale containers. Klant worden kan tegen gunstige tarieven. Het regelen van een afspraak voor het oud frituurvet afvoeren gaat eenvoudig via de speciale quatra app.

Waarom oud frituurvet ophalen?

Gebruikte bakvetten en frituurvetten kunnen niet via gootstenen of andere afvoeren worden weggespoeld. Ook bij vloeibaar vet kan dit niet. Het veroorzaakt niet alleen verstoppingen, het leidt ook tot vetophopingen en storingen binnen het rioolstelsel en de gemalen. Ook is het lastig om deze vetdeeltjes weer uit het rioolwater te zuiveren. Naast de nadelige gevolgen voor het milieu zorgt het voor een hoge kostenpost bij de waterschappen. Zo kost een liter gebruikt frituurvet zuiveren gemiddeld 2,80 euro voor het waterschap, dat is dubbel zo duur als een liter nieuw frituurvet kopen in de supermarkt. Oud frituurvet afvoeren en apart inzamelen voorkomt dit. Daarnaast kan het gerecycled worden tot biobrandstof. Gebruikt vet heeft dus waarde.

Tweede generatie biodiesel

Opgehaald oud frituurvet wordt door quatra doorgeleverd aan Biodiesel Amsterdam om het samen met ander gebruikte oliën en vetten te laten upcyclen tot tweede generatie biodiesel. Inmiddels produceert dit bedrijf ruim 125 liter biodiesel per jaar en dit getal zal komende jaren alleen maar toenemen. Biodiesel is vanwege de lagere uitstoot niet alleen beter voor mens en milieu, het zorgt ook voor betere prestaties van de motor. Daarom is dit een van de meest veelbelovende alternatieven voor reguliere brandstof. Naast biodiesel levert de verwerking van gebruikt frituurvet ook andere duurzame producten op, zoals biokunstmest, bioglycerine en biostookolie.

Oud frituurvet afvoeren via verzameltonnen & containers

Voor het verzamelen van oud frituurvet kunnen bij quatra speciale tonnen of containers worden gehuurd. Horecaondernemingen, clubs en verenigingen kunnen voor handzame blauwe tonnen kiezen van 60, 100, 150 of 200 liter met eventueel een anti-dievenklem en/of lekrooster. Deze zijn bedoeld voor afgekoeld vet. Bij grote keukens, industriële afnemers en bakproducenten kunnen grote 1000 liter verzamelcontainers geleverd worden. Deze zijn ook verkrijgbaar in RVS die speciaal geschikt zijn om direct hete oliën en vetten in te storten.

Quatra levert tevens de bekende gele 240 liter containers voor de inzameling van gebruikt frituurvet en bakolie van consumenten. Deze worden vaak bij supermarkten, tankstations of de milieustraat geplaatst. Voor het leveren en ophalen van alle containers heeft quatra een landelijke dekking. Ook halen we oud frituurvet op in de grensgebieden met België en Duitsland. Quatra heeft zeven vestigingen in Nederland.

Klant worden bij quatra

Interesse om op duurzame wijze bij te dragen aan afvalverwerking en geïnteresseerd in onze vergoedingen? Klant worden bij quatra gaat heel eenvoudig. Bijvoorbeeld via het aanmeldformulier op de website of neem direct telefonisch contact op met ons servicecentrum.